MINNESSIDA

Bernt och Britt Andersson

medlemmar i Uttrans konstrunda 2008 - 2021

Berndt och Britt (Bia)  Andersson har varit med i Uttrans Konstrunda sedan starten 2008. Båda har jobbat som bildlärare i Tumba i många år. 


Britt var utbildad på Konstfack. Hennes stora intresse för konsthistoria och intresse för den lokala miljöns historia och dess K-märkta hus ledde till boken ”Möten med Uttran”. Boken belönades med Botkyrkas kulturpris 1991. Den första boken har följts av bl.a. ”Barnsidor” i Grödinge Hembygdstidning, liksom illustrerade böcker om barndomens Jönköping och somrarnas Båstad (illustrerad även av maken Bernt). 


Britt har jobbat med dockteater på Skansen och scenografi till musikaler som Värmlännigarna (Sverige och USA), Trollkarlen från Oz, Himlajord, Dracula samt diverse kyrkospel. Britt har gjort målningar av minst 50 lokala hus och formgivit symbolen med uttern för Uttran som bla används av Uttrans fastighetsägarförening och Uttrans konstrunda. 


Bernt var också utbildad på Konstfack och tillhörde Örebrokonstnärerna på 1960-70-talet.


Sedan tonåren har Bernt ständigt dokumenterat sin omgivning i snabba bilder; husdjur, balett på Dansmuseet, reseskildringar, idrott, jazz, porträtt och karikatyrer. Det har så småningom utvecklats till måleri, grafik, tusch-/ blyertsstudier samt bokillustrationer i Bernts och makan Britts böcker. Bernts bok heter ”Jag en fortbildad lärare” (skämtsamt om studiedagar i Björkhaga skola). 


Bernt har också gjort scenografi till musikaler och kyrkospel. 


Bernt och Britt dog av sjukdom med endast 10 dagars mellanrum i oktober 2021. 
Här nedan visas utvalda bilder av Bernt och Britts verk.